Sportsmassage højner din præstation

 

Hvorfor kan sportsmassage anbefales op til en præstation?

Sportsmassage kan vise sig at være præstationsfremmende, hvis man planlægger det på den rigtige måde. En længerevarende træningsperiode sætter sig ofte i kroppens muskulatur i form af affaldsstoffer. Sportsmassage kan løsne og frigøre musklerne for affaldsstoffer og på den måde optimere blodtilførslen og muskelfibrenes spændstighed, og det kan påvirke din ydeevne og udholdenhed positivt.


Samtidig er massagen kendt for sin afslappende og positive indvirkning på psykens tilstand, hvad der kan være rart at opnå, før du skal præsterer. Ligeledes giver det et her og nu billede af, hvordan kroppen har det, og om der er steder, der kunne trænge til lidt mere opmærksomhed de næste par dage op til en præstation.


Hvordan planlægger du bedst massagen ind i programmet?

Det er ikke altid, at man ved, hvordan ens krop responderer på massage. Er du vant til regelmæssig massage, vil bivirkninger som ømhed og træthed ikke generer dig nævneværdigt, og du vil have indsigt i, hvordan din krop reagerer på behandlingerne. Det øger forståelsen for, hvordan du bedst kan planlægge massage i forhold til træning og præstation.


Har du derimod aldrig modtaget dybdegående massage før,  er det godt at planlægge den 1. massage 3-4 uger før, og en opfølgende massage senest 3 dage før din præstation. Ved den første dybe massage, vil du nemlig oftest opleve at blive godt øm. Det er derfor ikke hensigtsmæssigt at placere behandlingen for tæt på dit mål. Dette gælder også, hvis det er lang tid siden, at du har fået sportsmassage.  Den opfølgende massage vil give dig den optimale virkning – nemlig øget blodcirkulation, følelsen af lette ben og øget bevægelighed ved, at led kan bevæge sig hensigtsmæssigt, da musklerne ikke strammer på grund af affaldsstoffer.


På selve dagen for massagen er der 3 gode råd at følge.

  1. Træn helst inden massage. Det er ikke uvant, at du kan blive træt efter massage. Er det ikke muligt, så vent med at træne til 2-3 timer efter massage, for at kroppen kan reagere optimalt igen.
  2. Musklernes receptorer bliver afslappet under massagen, hvilket kan betyde, at du ikke kan yde med den kraft, du er vant til. Venter du med at træne til efter massagen, kan du umiddelbart inden træningen højne ydeevnen ved at tromme med hænderne på fx lår og læg for at aktivere musklerne.

       Dette skal gøres i et par minutter, så få gerne hjælp til det.

  1. Det sidste råd er, at drikke 1- 1½ liter vand efter massagen, så du renser kroppen helt for affaldsstoffer.


Hvad hjælper sportsmassage med efter en præstation?

Ved University of Illinois i Chicago viser en undersøgelse, at massage har god virkning på reduceringen af ømhed efter træning og præstation. Undersøgelsen viser, at blodgennemstrømningen efter massagen varer op til 72 timer.  Samtidig gælder det ikke kun for de dele af kroppen, der har fået massage, men for hele kroppen. Andre undersøgelser fra blandt andet Touch Research Institute på University of Miami viser, at massage også øger antallet af hvide blodlegemer.  Derfor kan massage efter en præstation medvirke til, at din krop restitueres hurtigere og under bedre betingelser. Dog er restitution individuelt, så det anbefales fortsat, at du lytter til din krop og mærker, hvor den er henne i helingsprocessen, før du begynder at træne igen.


 

Hos MH Sportsmassage hjælper jeg dig til at opnå dine mål.

Sammen laver vi en plan for hvordan vi holder din krop bedst kørende.